Kineziológiai szalag

A kinesiology-tape a mozgásszervi problémák kezelésének egyik leghatékonyabb kiegészítő eszköze.

Egy vékony, rugalmas pamutszalag akril ragasztóval ellátva, így latex-érzékenységgel küzdők is bátran használhatják. Mentes a kémiai hatóanyagoktól, ennek ellenére képes arra, hogy rövid időn belül, mellékhatások nélkül csökkentse a fájdalmat és a mozgáskorlátozottságot. Bőrbarát, lég- és vízáteresztő, mintegy második bőrként funkcionál.

Alkalmazható többek közt sportsérülések, ficamok, húzódások, túlfeszült, görcsös izmok, korlátozott ízületi mozgások, derék-, hát-, nyak- és fejfájások, gyulladásos tünetek, például tenisz- és golfkönyök, gerincferdülés, idegbántalmak kezelésére, tartásjavításra, valamint a mozgásszervi műtéteket követő rehabilitáció során.

Az általános elfogadott alapelvek:

 • csökkenti a fájdalomérzékelő receptorokra nehezedő nyomást
 • javítja a vér- és nyirokkeringés hatékonyságát, azaz gyorsabb szöveti regenerációhoz vezet
 • stabilizálja az izmokat, szalagokat, ízületeket
 • csökkenti a sérült szövetek terhelését
 • aktiválja a fájdalomcsillapító neuronokat (idegsejteket)
 • javítja a mozgás hatékonyságát azáltal, hogy támogatja a proprioceptorok munkáját

 Kinezio-tapeing árak

  Alkalmi                                                          3.500.- Ft

  Bérlet (10 alkalom)                                   20.000.- Ft

 Kontra indikációk

 • ha nincs vagy nem egyértelmű a diagnózis
 • nagyon súlyos akut sérülés esetén
 • ha a sérült terület gyulladásban van és/vagy extrém módon megduzzadt
 • sérült, égett bőrfelületen, nyílt sebeken
 • idős ember kifejezetten vékony, száraz, pergamen-szerű bőrén
 • érzékeny és kidudorodó anyajegyeken (egy kis csellel lehet)
 • trombózisveszély esetén
 • tumoros megbetegedések esetén SEHOL!
 • terhesség első 90 napjában hasra és deréktájra
 • ha a páciens allergiás a tape-re vagy a ragasztóra

 

Flossing terápia

A flossing egy rendkívül sokoldalú, elsősorban a mozgásszervi prevenció és rehabilitáció terén használt fiatal eljárás, amely napról-napra nagyobb teret hódít a fizioterápiás (és sportfizioterápiás) kezelések közt nemzetközi szinten, sőt, immár hazánkban is. A floss szalaggal történő kezelés elsősorban az izmokat, ízületeket és a kötőszöveti (fasciális) elemeket veszi célba. A mozgásszervi fájdalmak és betegségek leggyakoribb oka ugyanis a nem megfelelő életmód és a különféle helytelen terhelések miatt kialakuló túlterhelés, izom- és kötőszöveti egyensúly megbomlás, amely az ízületek mozgásterjedelmének beszűküléséhez, a szövetek krónikus feszességéhez, az izmok gyengüléséhez, sérülésekhez, gyulladásokhoz, letapadásokhoz és állandósult fájdalomhoz vezethet.
A fascia szerepe a mozgásszervek hatékony működésében csupán a legutóbbi években, évtizedekben került reflektorfénybe, egészen addig csupán néhány úttörő fogalmazott meg olyan eretnek gondolatokat, hogy az egyes izmok, testtájak kezelése mellett/helyett célszerűbb holisztikusan gondolkozni, és minden esetben a teljes testet vizsgálni. Miután azonban egyre inkább nyilvánvalóvá vált, hogy a krónikus mozgásszervi betegségek kezelése során a hagyományos orvosi és/vagy fizioterápiás eljárások (és a redukcionista, csupán a panaszra/tünetre koncentráló szemléletmód) hosszú távon nem igazán vezetnek eredményre, a tudományos világ érdeklődése egyre inkább a holisztikus, az embert és az emberi testet a maga teljességében vizsgáló szemléletmód felé fordult. Ez a csöndes forradalom („lássuk meg a fától az erdőt”) komoly szemléletváltáshoz vezetett, amelynek nyomán gőzerővel beindultak a fascia kutatások. Mindez lehetővé tette számos új terápia – köztük a flossing módszer vagy akár a fascia tréning – megszületését, sőt, jó néhány régebbi, tudományos körökben addig nem, vagy csak szűkebb körben elfogadott, „szamizdat” kezelési mód (pl. kinesio-taping vagy Dorn-terápia) elterjedését is. Napjainkban egy, a mozgásszervekkel foglalkozó egészségügyi vagy sporttudományi szakember nem engedheti meg magának, hogy ne ismerkedjen meg a fasciával és a fasciális sérülések jelenleg hatékonynak tartott kezelésének módszereivel.