Az állkapocsízület (temporomandibuláris ízület (TMÍ) az emberi test egyik legösszetettebb ízülete.

Alapvető fontosságú a test hatékony működésében, az általános egészségi állapotban is hatalmas szerepet játszik. A jövő orvosainak képzésekor miért nem hangsúlyozzuk tehát a szerepét? Miért visszakozik oly sok orvos a TMÍ kezelésétől és küldi tovább más szakemberhez a beteget?

A TMÍ rendellenességeket az egészségügy rendkívül alacsony hatékonysággal ismeri fel és tudja kezelni, holott a népesség 4-74%-át érintik.

Az állkapocsízület rendellenességei számos vázizom-rendszeri probléma tüneteit mutathatják. A TMÍ diszfunkciója a népesség mintegy 30%-át érintik, a tünetek közül a leggyakoribbak a nyak-, hát- ás fejfájás, a migrén, az állkapocs kattogás és a fogcsikorgatás.

A rágáson, nyelés, beszéden túl a TMÍ-nek számos funkciója van. Hogy a TMÍ rendellenességek jelentéséről, a szélesebb környezetünkkel való kapcsolatról teljesebb képet kapjunk, a rágószerkezet (stomatognathic system – SGS) kell megvizsgálnunk.

A sztomatognatikus rendszer a koponya, a gerinc és a medence struktúráit öleli fel és egy zárt visszacsatolási kört alkot.

Így a helyi egyensúlyhiány hatása nem feltétlenül helyben jelentkezik, hanem a kemény agyhártyán keresztül a medencébe is eljuthat. Maga az egyensúlyhiány is átkerülhet más területre mechanikus úton (torzulást okozva a koponya, gerinc vagy medencei területeken, amely kedvezőtlen izomfeszültséghez vezethet bárhol a testben, hormonálisan (az agyalapi mirigy működését befolyásolva), vagy idegi úton (a koponyai idegek nyomása által).

Gyakran figyelmen kívül hagyjuk, az állkapocsízületi problémáknak lelki okai is lehetnek. A lelki okok forrása lehet akár depresszió, fájdalom, alvászavar, rossz légzés, trauma, amik mind feszültséget keltenek a testben.

Amikor a test ilyen „stresszes” állapotban van, gyakori a fogcsikorgatás, ami tovább rontja a TNÍ állapotát. Az érzelmi állapot megfelelő felmérése minden esetben hatékony információforrás.

A Craniosacralis rendszer (CSS) a kemény agyhártya alkotta fél-hidraulikus rendszer, ami beborítja az agyat és a gerincvelőt.

A rendszerben agyi és gerincfolyadék termelődik, kering és újra felszívódik. A folyadék mozgását a légzés hatására létrejövő nyomásingadozás okozza. A stomagtognatikus rendszer (SGS) – a rágószerkezet.