A kinesio-tape/kineziológiai szalag/kinezio-tape

K

inesiology-tape a mozgásszervi problémák kezelésének egyik leghatékonyabb kiegészítő eszköze.

Egy vékony, rugalmas pamutszalag akril ragasztóval ellátva, így latex-érzékenységgel küzdők is bátran használhatják. Mentes a kémiai hatóanyagoktól, ennek ellenére képes arra, hogy rövid időn belül, mellékhatások nélkül csökkentse a fájdalmat és a mozgáskorlátozottságot. Bőrbarát, lég- és vízáteresztő, mintegy második bőrként funkcionál.

A többféle elnevezéssel ismertté vált kineziológiai szalag egyike a leghatékonyabb kiegészítő gyógymódoknak, főképp mozgásszervi problémák esetén. Mentes a kémiai hatóanyagoktól, mégis képes arra, hogy rövid időn belül, mellékhatások nélkül csökkentse a fájdalmat és a mozgáskorlátozottságot. A szalagok – ragasztási technikától függően – lazítják, rögzítik vagy korrigálják a sérült lágyszövetet anélkül, hogy jelentősen korlátoznák annak szabad mozgását, így lényegesen felgyorsulhat az ízületi és izomproblémák gyógyulási ideje. A tape hatására a bőr és a bőr alatti szövetek fellazulnak, intenzívebbé válik a vér- és nyirokkeringés, enyhül a fájdalomérzékelő receptorokra nehezedő nyomás. Stabilizálja az izmokat, ízületeket, megakadályozza az izomgörcsök kialakulását, csökkenti a sérült szövetek terhelését és a gyulladások kialakulásának valószínűségét. A tape – amely ma már elengedhetetlen a gyógy- és sportmasszőrök, mozgásterapeuták, gyógytornászok, természetgyógyászok, edzők eszköztárából – egyaránt hatékony segítséget nyújt a sportsérülések, ficamok, húzódások, túlfeszült, görcsös izmok, a korlátozott ízületi mozgások, a derék-, hát-, nyak- és fejfájások, a gyulladásos tünetek, a gerincferdülés és az idegbántalmak kezelése, a tartásjavítás, valamint a mozgásszervi műtéteket követő rehabilitáció során.

Dinamikus sporttaping – Myofasciális láncok ragasztása sportolóknál

Mozgásaink jellemzően nem „egyediek”, hanem elhatárolt mintázatok alapján jönnek létre. A fascia működésének támogatásán keresztül a külön féle – sport- és hétköznapi – mozgásmintákat, ezáltal a test hatékony működését, valamint a sportolói teljesítmény növelését. Mindezt pedig elsősorban a propriocepció javításával érjük el.

Az agy és az izmok között folyamatos kommunikáció zajlik. Az agy képes arra, hogy a különfélfe gyakran használt mozgásmintákat eltárolja. Mindennapi tevékenységeinket ezen mozgásminták segítségével végezük el. Hosszú időbe és sok-sok ismétlésbe telik, míg megtanulunk járni vagy biciklizni, ugyanakkor e begyakorlott és eltárolt mozgásmintákat életünk során nem felejtjük el. Ha egy agysérülés (pl. stroke) miatt mégis újra meg kell tanulnunk járni, második alkalommal már gyorsabb lesz a tanulás folyamata. Mindez természetesen nem csupán a hétköznapi tevékenységekre, hanem a sportra is érvényes.

Ha az agyban tárolt mozgásminta hibás – akár azért, mert rosszul tanultuk meg, akár azért, mert egy sérülés következtében kompenzációs mozgások keveredtek a mozgásmintába – a gyakorlatban is helytelenül hajtjuk majd végre az adott mozgást. Mindez azzal jár, hogy a mozgás (a sportmozgás is) gazdaságtalan vagy pontatlan lesz, a sportoló tehát nem tudja kihozni magából a maximumot, ráadásul a különféle sérülések esélye is megnő.

A dinamikus sporttaping legfőbb célja tehát az, hogy segytse a hibás mozgásminták kialakulásának elkerülését, illetve a meglévő hibák tudatosítását, ezáltal annak korrekcióját. Ha korrigáljuk helytelen mozgásmintáinkat, javul az érintett izmok, izomcsoportok, sőt kinetikai láncok ereje és hatékonysága is.

NEURO-Taping és belső szervi problémák ragasztása

Az idegi szabályozás minden egyes szervünkre, szövetünkre kiterjed, ygy működési zavara súlyos problémákat okoz a megfeeleő szervben. Az idegrendszert két részre oszthatjuk, központi és perifériás (környéki) részre.

A környéki idegrendszer ingerületvezető szerepet tölt be. 12 pár agyidegünk és 31 pár gerincvelői idegünk (nervus spinalis) van, utóbbiak a gerincvelőből kiépve a csogolyaközti lyukakon (foramen intervenrale) kersztül lépnek ki a gerinccsatornából. Minden gerincvelői ideg két gyökérrel kapcsolódik a gerincvelőhöz: az elülső, mozgató gyökérrel ls a hátsó, érző gyökérrel. Az elülső gyökér olyan idegrostok kötegéből áll, amelyek az idegi ingerületet a központi degrendszerről a perifériás végrehajtó szervek ( izmok, mirigyek) felé vezetik (efferens rostok, mozgatő rostok); a hátsó gyökér olyan idegrostok gyökereit tartalmazza. amelyek az idegi területeket a központi idegrendszer felé vezetik (afferens rostok, érző rostok).

A gerincvelői idegen kilépés után elülső és hátsó ágakra oszlanak, illetve több helyen egynással keveredve idegfonatokat (plexus) hoznak létre.

A hátsó ágak végig megmaradnak szelvényezettnek (dermatóma), az elülső ágak viselkedése ettől eltérő. Csak ott maradnak meg szelvényezetten, (azaz ftnak egyenként a beidegzett területre), ahol ezt az anatómiai viszonyok kikényszerítik. Ilyenek a bordák, és az általuk határolt bordaközök, illetve a has területe. A nyakon, az ágyékcsonti és a keresztcsonti területeken azonban fonatokat képeznek, ízy egy-egy idegben nem csak egy, hanem több szelvényből álló rostok kerülnek össze. A szelványegzett beidegzés tualjdonképpen itt is megvan, de a fonatképződéssel járó rostátrendeződés miatt csak behezen mutatható ki.

Alkalmazható többek közt sportsérülések, ficamok, húzódások, túlfeszült, görcsös izmok, korlátozott ízületi mozgások, derék-, hát-, nyak- és fejfájások, gyulladásos tünetek, például tenisz- és golfkönyök, gerincferdülés, idegbántalmak kezelésére, tartásjavításra, valamint a mozgásszervi műtéteket követő rehabilitáció során.

Az általános elfogadott alapelvek:

 • csökkenti a fájdalomérzékelő receptorokra nehezedő nyomást
 • javítja a vér- és nyirokkeringés hatékonyságát, azaz gyorsabb szöveti regenerációhoz vezet
 • stabilizálja az izmokat, szalagokat, ízületeket
 • csökkenti a sérült szövetek terhelését
 • aktiválja a fájdalomcsillapító neuronokat (idegsejteket)
 • javítja a mozgás hatékonyságát azáltal, hogy támogatja a proprioceptorok munkáját

Kontra indikációk

 • ha nincs vagy nem egyértelmű a diagnózis
 • nagyon súlyos akut sérülés esetén
 • ha a sérült terület gyulladásban van és/vagy extrém módon megduzzadt
 • sérült, égett bőrfelületen, nyílt sebeken
 • idős ember kifejezetten vékony, száraz, pergamen-szerű bőrén
 • érzékeny és kidudorodó anyajegyeken (egy kis csellel lehet)
 • trombózisveszély esetén
 • tumoros megbetegedések esetén SEHOL!
 • terhesség első 90 napjában hasra és deréktájra
 • ha a páciens allergiás a tape-re vagy a ragasztóra

 Forrás: https://balanceakademia.hu